Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalp yetmezliği , kalbinizin çeşitli sebepler nedeniyle zarar görerek vücuda ihtiyacı olan kanı yeterli miktarda gönderememesi olarak tanımlanabilir.
En sık kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır. Ancak uzun süren hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp kas hastalıkları gibi sebepler ile de kalp yetmezliği gelişmektedir.
Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile kalp yetmezliği bulgu ve belirtileri kontrol altına alınabilir, hatta bazı durumlarda zamanla kalp kası güçlenebilir.
Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Nefes Darlığı
Özellikle hareket sırasında gelişir, en basit işleri yapmak bile nefesin daralmasına yol açar. Bazı hastalarda uykuya daldıktan birkaç saat sonra ani nefes darlığı gelişir, sırt üstü yatamama durumu gözlenir.
Ödem
Vücudun özellikle alt bölgelerinde, ayak, ayak bileği, karın alt kısmında şişme oluşur.
Yorgunluk
Olağanın dışında yorgun ve halsiz hissedilir.
Kalp Yetmezliği Tedavi Yöntemleri
Kalp yetmezliği kronik bir süreç olduğundan ömür boyu tedavi gerektirir. Düzenli tedavi ile çoğu hasta normale yakın bir hayat sürdürebilir.
Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır. Kalp yetmezliği tedavisi sağlıklı yaşam tarzına uyulması, ilaç tedavisi, ameliyatlar ve tıbbi destek cihazları (kalp pilleri vb) kullanımını kapsar.
İlaç tedavisinde genellikle birden fazla ilaç kullanılması gerekir.
kalp yetmezliği tedavisi kardiyoloji uzmanları tarafından yapılır.
Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) İnhibitörleri
Bu ilaçlar kalp kasının güçlenmesini ve kanı vücuda daha iyi pompalamasını sağlamaktadır. Özellikle kalp kası zayıflamış hastalarda faydalıdır. Bir çeşit tansiyon ilacı grubudur.
Anjiotensin Reseptör Blokerleri (ARB)
Bu ilaçlar da ADEİ grubu ilaçlarına benzer etkide bulunan, tansiyon düşürücü ilaç sınıfına dahil bir ilaç grubudur. Genellikle ADEİ ilaçları ile ilişkili öksürük yan etkisi gelişen hastalarda ikinci tercih olarak kullanılmaktadır.
Beta Blokerler
Bu ilaç grubu kalp hızını düşürerek ve damarları genişleterek kalbin daha iyi beslenmesine, kalp kasının güçlenmesine yardımcı olur. Ani kal ölümüne yol açan ritim bozukluklarını önlemede de etkilidir. Ayrıca kalp yetmezliği semptomlarının da iyileşmesine yardımcı olurlar.
Diüretikler
İdrar sökücüler olarak da bilinen bu ilaç kalp yetmezliği nedeniyle vücutta birikmiş olan ödemi böbrekler yolu ile atarak nefes darlığının azalmasına yardımcı olmaktadır. Sık idrara çıkmak zorunda kalınabilirsiniz. Ancak belirtilerin azalmasında en etkili ilaç grubudur. İlaç kullanımı sırasında doktorunuz aralıklı olarak kanda sodyum ve potasyum tuz oranlarını takip edecektir.
Digoxin
Bu ilaç kalp kasının kasılma gücünü arttırabilir. Ek olarak kalp hızınızı da yavaşlatabilir. Genellikle ritim bozukluğu ile birlikte olan kalp yetmezliği tedavisinde tercih edilmektedir.Kalp yetmezliğinin tedavisinde yukarıda sayılan ilaçlardan iki veya daha fazlasını kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Bunun dışında kan sulandırıcı, kolesterol düşürücü ilaçlar da almanız gerekebilir. Çoklu ilaç kullanımı zor olmasına rağmen tedavinin başarısı açısından dikkatli ve düzenli ilaç kullanmak son derece önemlidir.
Zaman zaman düzenli ilaç tedavisine rağmen kalp yetmezliği bulguları kötüleşerek hastane yatışı gerekebilir. Bu durumda damar yolu ile daha yoğun ilaç tedavisine ek olarak sürekli oksijen desteği almanız da gerekebilir.
Cerrahi Tedaviler ve Tıbbi Destek Cihazları
Seçilmiş durumlarda doktorlarınız kalp yetmezliğini tedavi etmek amacı ile cerrahi girişim yapılmasını önerebilirler. Bu cerrahi tedavi yöntemleri:
Aortokoroner By Pass Greftleme
Kalp yetmezliğinin sebebi ciddi kalp damar hastalığına bağlı ise koroner by pass cerrahisi ile kalp kasına oksijen götürerek kalp yetmezliği tedavisine katkıda bulunulabilir.
Kalp Kapak Değişim veya Onarımı
Hasta olan kalp kapakçığı ile ilişkili kalp yetmezliği gelişmiş ise kapak değişim veya onarımı yolu ile kalp yetmezliği gelişimi engellenebilir veya hastalık tedavi edilebilir. Kapak değişim ameliyatlarında hastalıklı olan kapak çıkarılarak yerine mekanik veya bioprotez kapak takılmaktadır. Kapak cerrahileri açık ameliyat yerine minimal girişim gerektiren veya robotik cerrahi yöntemleri ile de uygulanabilmektedir.
İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatörler (ICD)
ICD'ler pile benzeyen, bir ucu cilt altına yerleştirilen bataryadan, diğer ucu kalp içine bırakılan telden oluşan cihazlardır. ICD kalp ritmini takip eder, hayatı tehdit eden bir aritmi başlar ise kalp ritmini normale döndürmek için kalbinize şok uygular ve ritmi düzeltir.
Bir ICD kalp pili olarak da görev görebilir, kalp hızınız çok yavaşlar ise devreye girip kalp ritmini arttırabilir.
Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (KRT) veya Çift Odacıklı Kalp Pili
Kalp yetmezliği olan insanların kalplerinde zaten zayıflamış olan kalp kasının daha da düzensiz çalışmasına yol açan elektriksel sistem kaynaklı problemler vardır. Bu durumu tedavi etmek ve kalp odacıklarının senkronize halde çalışmasını sağlamak için çift odacıklı kalp pili (KRT) kullanılır.
Bu cihazda sağ ve sol karıncık içine yerleştirilen kablolar ile kalp odacıklarının uyumlu bir şekilde çalışması sağlanır. ICD ve KRT tedavilerini tek cihaz içinde bulunduran kalp pilleri de vardır.
Kalp Pompası
Ventriküler assiste edici cihazlar (VADs) adı verilen kalp pompaları zayıflamış kalbi desteklemek için karın veya göğüs boşluğuna yerleştirilen mekanik cihazlardır. En sık sol karıncık yetmezliği olan hastalarda kullanılır. Kalp transplantasyonu yapılana kadar kişiyi hayatta tutmak amacı ile kullanılırlar.
Kalp Nakli
Bazı hastaların kalp yetmezliği o kadar ileri düzeydedir ki ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviler yardımcı olmaz. Hasta olan kalplerinin yerine sağlam bir kalp takılması gereklidir. Kalp nakli sonrası kişiler normale yakın hayat sürdürebilirler.